Contract in Nieuw-Zeeland

Bel Nu E-Mail Nu


Advocaat - Nieuw-Zeeland

Zoekt u een advocaat die u juridisch kan adviseren over een contract in Nieuw-Zeeland, of een advocaat die een grensoverschrijdend juridisch probleem met een Nieuw-Zeelandse wederpartij voor u kan oplossen?


Mr. Remko Roosjen is sinds 2008 als advocaat bezig met internationaal contractenrecht, ook in de Nieuw-Zeelandse regio. Remko is partner van MAAK Advocaten, een internationaal opererend advocatenkantoor dat in Amsterdam is gevestigd.


Als internationaal georiënteerde Nederlandse contractsadvocaat heeft Remko in al die jaren een brede kennis en relevante ervaring opgebouwd die hij kan inzetten bij het sluiten en het (doen laten) nakomen van een contract met een Nieuw-Zeelandse wederpartij.


Bijvoorbeeld ook bij het beoordelen van een contract in Nieuw-Zeeland, of bij het beslechten van een geschil met een Nieuw-Zeelands bedrijf, met de Nieuw-Zeelandse overheid of Nieuw-Zeelandse particulieren, of het nu in Nederland speelt of in Nieuw-Zeeland zelf, komt zijn unieke juridische kennis van het Nederlandse internationale privaatrecht en zijn praktische instelling en ervaring goed van pas.


Als Nederlandse contractsadvocaat, adviseert Remko zelf alleen naar het Nederlandse recht (en dus zelf niet naar het Nieuw-Zeelandse recht). Mocht Nederlands recht niet van toepassing zijn in een bepaalde zaak, dan zal hij zich kunnen inspannen om zijn klanten te verwijzen naar Nieuw-Zeelandse juristen uit zijn internationale netwerk en met deze adviseurs samen te werken.


Advocaat voor het sluiten van een contract in Nieuw-Zeeland

Bent u van plan om met een Nieuw-Zeelands bedrijf, de Nieuw-Zeelandse overheid of Nieuw-Zeelandse particulieren zaken te gaan doen, en daarom een contract te sluiten in Nieuw-Zeeland?


Dan is het om te beginnen zaak dat u met een contract werkt dat juridisch goed in elkaar gestoken is. Zo'n internationaal contract met een Nieuw-Zeelandse wederpartij moet bijvoorbeeld:


  • ook in de Nieuw-Zeelandse jurisdictie rechtsgeldig zijn (althans niet onvoorzien van rechtswege niet-uitvoerbaar, nietig of vernietigbaar zijn naar Nieuw-Zeelands recht, gesteld dat dit van toepassing zou zijn)
  • door uw Nieuw-Zeelandse wederpartij ook goed begrepen worden (althans begrijpelijk zijn, ook voor Nieuw-Zeelanders en desnoods ook voor Nieuw-Zeelandse rechters, zodat er geen misverstanden zijn over de contractuele verbintenissen die u en uw Nieuw-Zeelandse contractspartij zullen krijgen, vooral als die in Nieuw-Zeeland of naar Nieuw-Zeelands recht dienen te worden uitgevoerd), en
  • tenslotte, in het slechtste geval ook in Nieuw-Zeeland juridisch afdwingbaar zijn, zodat u daarmee de kans zo klein mogelijk houdt dat uw Nieuw-Zeelandse wederpartij zich juridisch "onaantastbaar" zal achten in de Nieuw-Zeelandse jurisdictie en niet onnodig in de verleiding zal komen om het contract niet na te komen wanneer hem dat op enig moment wel zou uitkomen.


Het simpelweg altijd willen bedingen dat Nederlands recht van toepassing zou moeten zijn op een internationaal contract met een wederpartij in Nieuw-Zeeland, lijkt op het eerste gezicht misschien juridisch veilig, maar kan in de praktijk soms juist tot onvoorziene problemen aanleiding geven (en geen handige keuze zijn).


Het is van belang dat de consequenties van een eventuele keuze tussen de toepasselijkheid van Nederlands recht of van het Nieuw-Zeelandse recht (of wellicht zelfs van het recht van een ander land) aanstonds duidelijk zijn, bij voorkeur vóórdat u met uw Nieuw-Zeelandse wederpartij hierover begint te onderhandelen.


Indien hierover advies dient te worden ingewonnen naar Nieuw-Zeelands recht, kan Remko hierin een verwijzende rol spelen. Maar, zoals gezegd; Remko kan en zal zelf niet naar het Nieuw-Zeelandse recht adviseren.


Remko adviseert u graag bij de keuze van bevoegdheid van het beslechten van eventuele geschillen (de zogenaamde "forumkeuze").


In contracten staat de forumkeuze vaak tussen de zogenaamde "boilerplate-bepalingen", aan het einde van het contract. Bij het contracteren stellen partijen zichzelf niet de vraag of de daarin opgenomen forumkeuze de juiste is voor de contractuele verhoudingen. Dat geldt met name als standaardcontracten of algemene voorwaarden worden gehanteerd.
Dat is minder dan optimaal. Immers, de wijze waarop een geschil zal worden beslecht, verschilt per forum. De uitkomst en gevolgen van een uitspraak kunnen ook op belangrijke punten verschillen.


Kortom, het is dus zeker bij het contracteren met een Nieuw-Zeelandse wederpartij verstandig om reeds vóór het onderhandelen begint te bedenken wat voor geschillen uit dat contract eventueel zouden kunnen voortvloeien en welke wijze van geschilbeslechting dan het meest geschikt en gunstig zou kunnen zijn voor u.


Een belangrijke keuze is die tussen de overheidsrechter of arbitrage (of bindend advies), en of dit dan een overheidsrechter of een arbiter in Nederland zal zijn of in Nieuw-Zeeland (of ergens anders).
Bij de keuze tussen de overheidsrechter en een arbiter (of een bindend adviseur) spelen zaken, zoals als de eventueel benodigde branche-specifieke - en technische kennis, de gewenste vertrouwelijkheid, de kosten en de appellabliteit van de beslissing een rol.


Remko kan u hier uiteraard over adviseren, en passende contracts­clausules opstellen, en naar Nieuw-Zeelands recht laten checken of die ook in Nieuw-Zeeland de beoogde werking zullen hebben.


Advocaat voor een internationaal contract in Nieuw-Zeeland

Als internationale contractsadvocaat kent Remko de wijze waarop in de Nieuw-Zeelandse regio wordt onderhandeld en gecontracteerd. Remko weet hoe je de risico's van een eventuele taalbarrière kan beheersen. Bijvoorbeeld het simpelweg vertalen van Nederlandse juridische woorden of begrippen in de Nieuw-Zeelandse taal kan soms verwarrend werken.
Het voorkomen van ongelukkige misverstanden, die later grote gevolgen zouden kunnen hebben, is bij het internationaal contracteren al bijna het halve werk.


Ook met de meer algemene cultuurverschillen tussen Nieuw-Zeeland en Nederland dient goed rekening gehouden te worden bij het internationaal contracteren.
Het gaat dan met name om:


  • de omgangsvormen van Nieuw-Zeelanders in het zakelijke verkeer
  • de handelscultuur in Nieuw-Zeeland (bijvoorbeeld de mate waarin men in Nieuw-Zeeland elkaar vertrouwt, de wijze waarop Nieuw-Zeelanders de redelijkheid in acht nemen, en Nieuw-Zeelanders zich aan termijnen en kwaliteitseisen gebonden achten) en (uiteindelijk misschien wel het belangrijkst)
  • de Nieuw-Zeelandse betalingsmoraal,


die in het algemeen toch ontegenzeggelijk wat anders zijn dan in Nederland.


Contract met een Nieuw-Zeelandse wederpartij

Remko heeft onder meer ervaring met het opstellen, beoordelen, uitonderhandelen, sluiten en beëindigen van een reeks van internationale contracten:


  • algemene voorwaarden
  • koopovereenkomsten (ook SPA's)
  • franchiseovereenkomsten
  • agentuurovereenkomsten
  • distributieovereenkomsten
  • geheimhoudingsovereenkomsten
  • intentieovereenkomsten
  • licentieovereenkomsten (fees en royalties)
  • ICT-overeenkomsten
  • Service Level Agreements (SLA's)
  • geldleningsovereenkomsten
  • samenwerkingsovereenkomsten en
  • vaststellingsovereenkomsten.


Met de huidige communicatiemiddelen (w.o. Team- en Zoom-sessies en andere videocommunicatie) komt het minder voor, maar als bijvoorbeeld


  • een bepaalde onderhandeling met een Nieuw-Zeelandse partij (over het sluiten van een contract of het beslechten van een geschil) vastzit en "losgetrokken" moet worden
  • er snel en adequaat contractueel "geclosed" moet worden, en
  • langdurig gehakketak via de e-mail daarover te weinig lijkt op te leveren,


dan kan Remko desnoods altijd (met u of alleen) binnen korte termijn afreizen naar Auckland, Hamilton, Christchurch, Wellington of enige andere plaats in Nieuw-Zeeland om daar ter plekke zijn onder­handelings­vaardig­heden in te zetten. Het is uiteraard geen garantie, maar de praktijk leert toch vaak dat dit het beste werkt.


Contact met een advocaat voor een contract in Nieuw-Zeeland

Zoekt u een advocaat voor een internationaal contract of voor een andere juridische zaak met een wederpartij in Nieuw-Zeeland?


Het bereiken van praktische en werkbare oplossingen, dát is waar Remko goed in is als internationaal georiënteerde advocaat contractenrecht.


Indien als u een vraag heeft over een juridische kwestie met een wederpartij in Nieuw-Zeeland, neem dan gerust vrijblijvend contact met Remko op door te bellen met 020-210 31 38 of een e-mail te sturen naar mail@maakadvocaten.nl voor een vertrouwelijk kennismakingsgesprek of een eerste telefonisch advies.


In een persoonlijk gesprek kunt u uw juridische vraag aan Remko voorleggen. Remko zal vervolgens graag gezamenlijk met u inventariseren wat hij voor u kan betekenen.

Advocaat contract Nieuw-Zeeland

Wie is Remko Roosjen?

Het sluiten van een contract in Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld met een Nieuw-Zeelands bedrijf, is soms geen sinecure. En dat geldt natuurlijk ook wanneer je een issue hebt met de nakoming of beëindiging van zo'n contract in Nieuw-Zeeland. Wat dan een probleem voor de een is, is een uitdaging voor een ander. Als internationaal georiënteerde advocaat weet ik wat het inhoudt om een contract te sluiten met een Nieuw-Zeelandse wederpartij. Ik heb jarenlange ervaring in het internationale contractenrecht. Ik weet wat erbij komt kijken om vanuit Nederland succesvol te contracteren in een Nieuw-Zeelandse jurisdictie, en hoe je de risico's van een internationaal contract juridisch kan beperken. Juridische problemen oplossen en voorkomen, dat is mijn motto.

Remko Roosjen, Nederlandse advocaat voor contractenrecht, ook voor zaken in Nieuw-Zeeland

Openingstijden:

  • Ma 8am - 6pm
  • Di 8am - 6pm
  • Wo 8am - 6pm
  • Do 8am - 6pm
  • Vr 8am - 6pm
  • Zaterdag gesloten
  • Zondag gesloten

© 2023, MAAK Advocaten N.V., advocaat voor contracten in Amsterdam